piątek, 9 marca 2012

Zielone śniadanie. Awokado inaczej.

Nie lubię marca. Zawsze dłuży mi się niemiłosiernie... Złudne ciepłe dni. Czekanie na wiosnę. Zmęczenie zimą. Zawieszona w próżni potrzeba zmian... 
W niedzielę odwiedzili nas znajomi. Długo zastanawiałam się, co przygotować. Na Kwestii Smaku znalazłam przepis na Sałatkę z awokado i mozzarelli (oryginalny przepis znajdziecie tu). A ponieważ posiadałam wszystkie (oprócz sałaty lodowej) potrzebne składniki, ochoczo z niego skorzystałam:) Zwłaszcza, że klasyczna sałatka: mozzarella i pomidory, o tej porze roku mija się z celem. Pomidory z supermarketu nie mają zupełnie smaku i koloru.



Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 mozzarella w kulce
roszponka
oliwa z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 cytryna
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Awokado obieramy, wyjmujemy z niego pestkę i kroimy w plasterki.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki.
Na talerzu układamy roszponkę, awokado i mozzarellę.Posypujemy wszystko solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotowujemy sos:
Zanurzamy we wrzątku cytrynę, a następnie ścieramy z niej skórkę.
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy do niej łyżeczkę musztardy francuskiej, startą skórkę z cytryny i łyżeczkę soku z cytryny. Mieszamy.
Gotowym sosem polewamy awokado, mozzarellę i  roszponkę.



Przepis na Awanturkę, która również znalazła się na niedzielnym stole, znajdziecie tutaj:
Awanturka o poranku poranku
Majonez, który jest składnikiem tradycyjnej pasty rybnej, zastąpiłam ricottą.

Pozdrawiam ciepło:)
Biedronka

2 komentarze:

  1. A ja marzec lubie, bo w marcu oficjalnie zaczyna sie wiosna, moja ulubiona pora roku. Sniadanie prawdziwie weekendowe, cieszy oko i zapewne podniebienie rowniez :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Być może ten przepis przekona mnie do awokado.

    OdpowiedzUsuń