wtorek, 21 kwietnia 2015

Zapiekana cykoria z szynką i serem


Słońce miło przygrzewa, udaje mi się więc (korzystając z okazji, że dziecię śpi) wypić kawę na balkonie :) W tym czasie w piekarniku dochodzi obiad - zapiekane cykorie. Przepis znalazłam w książce Mireille Guiliano "Francuzki nie tyją". Tytuł obiecujący - sprawdźmy sekret zgrabnej talii ;)

Składniki:

5 cykorii
5 plastrów szynki
kawałek żółtego sera
kawałek masła
szklanka sosu pomidorowego
sól
zioła prowansalkie
suszony czosnek
sok z cytryny

Cykorie płuczemy, obcinamy im piętki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny.
Miękkie cykorie odcedzamy, owijamy (każdą z osobna) plastrem szynki i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym. Posypujemy ziołami prowansalskimi i suszonym czosnkiem oraz startym, żółtym serem. Na wierzchu układamy kawałki masła.
Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20-30 min. - aż ser się ładnie zarumieni.
Podajemy z sałatą i domowym chlebem.


Słonecznego dnia! :)

8 komentarzy:

  1. Jakoś do cykorii na ciepło nie jestem przekonana, ale może dam jej jeszcze jedną szansę, to danie wygląda apetycznie i może mogłabym się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cykoria w tym wydaniu jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis, podoba mi się bardzo

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta propozycja jest świetna

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skosztuję takie pyszności. To danie wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta kompozycja jest bardzo ciekawa

    OdpowiedzUsuń