poniedziałek, 11 maja 2015

Krem z batatów


Jest coś uspokajającego i niedzielnego w pyrkoczącym w garnku rosole lub bulionie. W tle cicho gra radio. Dziecko śpi za ścianą. Wychodzę boso na balkon i zrywam świeżą, zieloną pietruszkę do posypania zupy.
Krem z batatów to pomysł na szybką zupę dla dziecka, ale też - po doprawieniu - dla dorosłego :) Przetestowaliśmy ją w majowy weekend :)

Składniki:
włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)
3 bataty
1-2 ziemniaki
1/2 cebuli
groszek ptysiowy
1-2 listki laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz

Włoszczyznę, bataty i ziemniaki umyć oraz obrać. Pokroić (na duże kawałki). Włożyć do garnka, zalać zimną, posoloną lekko  wodą. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować.
Po ok. 30-40 min. wyjąć listki laurowe, ziele angielskie, pora i cebulę. Resztę warzyw zblenderowac wraz z wywarem.
Doprawić wedle uznania - dla dorosłych można dodać curry, chilli, paprykę, a dla dzieci łagodniejsze przyprawy np. zioła prowansalskie.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub z chipsami z batatów.
Można również podawać z łyżką gęstego jogurtu naturalnego, posypane posiekana natką pietruszki lub kolendrą.

3 komentarze:

  1. oo! Tego jeszcze nie próbowałam, a wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bataty, muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń